Skärgårdshamnarna lockar allt fler besökare

NJK / Hamnar / Skärgårdshamnarna lockar allt fler besökare

Säsongen 2019 är över och vi kan se tillbaka på ett aktivt år i skärgårdshamnarna. Våra skärgårdshamnar är ypperliga skyddade hamnar för långfärdande båtar samtidigt som de bereder nöje för kortare veckoslutsutfärder. I hamnarna träffas medlemmarna i seglingens och båtlivets tecken. Det badas bastu och middagar avnjuts i vacker natur.

På Kajholmen firades i juni att holmen varit klubbens i 100 år. Jubileumsfestligheterna lockade medlemmarna till sommarfest, men också till ett flertal talkon. Under våren deltog åtminstone ett femtiotal medlemmar i att rusta upp byggnaderna och omgivningen, så att Kajholmen skulle vara i gott skick under sommaren. Dessa talkoarbeten och alla dolda förmågor som på sin egen fritid utför små och stora underhållsarbeten här och där, är den verkliga kraften i de resurser vi har att sköta om våra hamnar.

Under 2019 ser vi en ökning med ca 145 besökande båtar sedan fjolåret. Antalet besökare var i år ca 600 fler än år 2018. Att hamnarna lockar medlemmar är klart. Det ställer dock mera krav på infrastrukturen och underhållet. Intendenterna gör vad de hinner, men det är ändå på var och ens ansvar att lämna hamnen i åtminstone det skick den var i vid angöringen. Det finns ingen avlönad städpersonal eller gårdskarl som ser till att hamnen är i fint skick för nästa båt och 4500 besökare sätter sina spår.

Låt oss tillsammans värna om det fina vi har. Kom med på nästa talko och hugg lite ved då du eldar i bastun. Våra hamnar mår så väl som vi sköter dem!

Långfärdskommittén

(redigera)
Facebook YouTube
X