NJK-framgångar i kappsegling

NJK / Kappsegling / NJK-framgångar i kappsegling

I juli och augusti har NJK-båtar och NJK-medlemmar haft glädjande framgångar i kappsegling både internationellt och på hemmaplan.

Europamästerskapen i ORC- klasserna gick detta år i Gdansk, Polen. Totalt deltog ca 70 båtar av vilka rätt många finländska.

NJK-båten Xini Freedom med Martin Estlander som skeppare tog hem mästerskapet i den mellersta klassen med 28 deltagare. En jämn serie gjorde att Xini t.o.m. kunde tillåta sig en tjuvstart i sista seglingen. Xini är ju av typ X-41. Många systerbåtar deltog så det var nästan entypstävling.

I största klasssen deltog 13 båtar. Bästa av dem var Blue Nights, en Swan 45 ägd och seglad av Tea Ekensten-Sauren. Båten är ju inte inskriven i NJK men Tea är medlem i klubben sedan många år tillbaka.

Världsmästerskapet i Zoom8- klassen gick detta år i Helsingborg. Flick-klassen hade 47 deltagare och vanns av Lilian Tanhuanpää. Lilian är medlem i NJK men seglade denna gång för HSK, eftersom vi inte hade någon lämplig träningsgrupp i Zoom-klassen.

Sinebrychoff-seglingarna stördes i år av dimma och kunde inledas först på eftermiddagen. Därför kunde bara en kval- och en finalsegling genomföras. I finalen mötte NJK:s försvarare MayBe VI med Kalle Pihl som rorsman och Tusse Tallberg som taktiker mångåriga vinnaren Sara af Hangö. MayBe upprepade sin seger från förra året och NJK fick alltså en ny inteckning i pokalen, enligt obekräftade uppgifter det näst äldsta vandringspriset i världen (efter America’s Cup), som det kontinuerligt har tävlats om.

Även i övrigt är det livligt på kappseglingsfronten. Parallellt med Sinebrychoff-seglarna hade M32-katamaranklassen sitt eget evenemang utanför Ärtholmen. NJK hjälpte till med organisationen av tävlingarna, som lyckades väl och gynnades av fina vindar.

Inkommandde veckoslut 19-20 augusti är NJK värd för säsongens andra ligasegling. Som redskap används nya J-70 båtar, som ÅSS, Tusse Tallberg och Flottan har anskaffat. Tusse seglar inte denna gång utan fungerar som tävlingschef för regattan.

Pata Andersson

(redigera)
Facebook YouTube
X