Lyckat besök hos John Nurminen Stiftelsen – nu kan du beställa böcker med NJK-rabatt

NJK / Fester och evenemang / Lyckat besök hos John Nurminen Stiftelsen – nu kan du beställa böcker med NJK-rabatt

Sista torsdagen i februari hade NJK-medlemmar möjligheten att besöka John Nurminen Stiftelsen. Vi fick ta del av stiftelsens miljöskyddsverksamhet samt se på en av världens finaste privata samling av antika kartor, marinkonst och marinantikviteter.

Besöket inleddes av John Nurminen stiftelsens kommunikationschef Tuula Putkinen som berättande om stiftelsens omfattande miljöskyddsverksamhet för Östersjön. Mest imponerade var det antal projekt som stiftelsen utfört för att rengöra avfallsvatten runtom Östersjön. Tack vare resultaten av dessa projekt har bland annat fosforbelastningen minskat avsevärt i Östersjön. Efter att ha hört om allt stiftelsen gjort för Östersjön, funderar du kanske vad en NJK:are kan göra? Det hade stiftelsen också svar på, mera info om det finns här!

Juha Nurminen och Tuula Putkinen berättar om John Nurminen Stiftelsens miljöskyddsverksamhet

Ett av många bra tips som vi fick var att man skall komma ihåg att äta Östersjöfisk och då speciellt karpfiskar såsom braxen och mört. Den som inte fiskar själv kan behändigt köpa färdiga Pirkka-skärgårdsfiskbiffar!

Sedan var det samlingarnas tur. Samlingsexpert Lauri Kaira visade oss runt och berättade många fascinerade historier om de antika kartorna, marinantikviteterna samt om marinkonsten. Samlingarna väckte många frågor och ofta var vi bara tvungna att flytta oss vidare även om inte allt var färdigt diskuterat ännu.

 

Juha Nurminen bland stiftelsens samlingar.

 

Kvällens onekliga höjdpunkt var John Nurminen Stiftelsens grundare Juha Nurminen, som inflikade med många intressanta historier och anekdoter om stiftelsens verksamhet och samlingar.

Tiden gick fort och till slut så var klockan så mycket att vi inte alls hade tid att göra bokuppköp i Stiftelsens butik men det kan man göra i webbbutiken här

Dessutom så får NJK medlemmar 20% rabatt på böcker från webbutiken. Använd rabattkoden NJK2019.

Stort tack till Niklas Sundelin som arrangerade besöket!

Text och foton: Petri Eväsoja

(redigera)
Facebook YouTube
X