49er & 49erFX VM i Porto

NJK / Kappsegling / 49er & 49erFX VM i Porto

På måndagen började Världsmästerskapen i 49er & 49erFX i Porto, Portugal. Första dagen bjöd på stiltje och dimma, så det blev inga starter. Idag gör man ett nytt försök och damernas första start är planerad till kl. 11 lokaltid (kl. 13 i Finland) medan herrarna tidigast kommer att starta kl. 13.30. Porto är känt för stora Atlantdyningar oberoende av vindstyrka.

Finland och NJK representeras av Noora Ruskola och Mikaela Wulff i 49erFX och av Victor Silén och Christoffer Silén i 49er. I 49erFX deltar 56 team medan det i 49er är 81 team.

Tävlingarna avslutas på lördagen den 2 september. Innan dess har man för avsikt att i tre dagar ha kvalseglingar med 3-4 starter à 30 minuter per dag. Under kvalseglingarna delas seglarna in i jämna grupper utgående från sin världsrankingposition. Kvalseglingarna består av minst 6 race och max 10 race. Efter kvalseglingarna delas fleeten upp i guld, silver och brons där topp-20 utgör guldfleet. Silver och bronsfleet är lika stora sinsemellan. När guld, silver och bronsfleetsseglingarna startar halveras teamens poäng. I guldfleet är det bara de 9 bästa som går direkt vidare till finalseglingarna. Före finalen blir det petit-final för seglare placerade 10-20. Det är frågan om tre korta race à 10 minuter. Vinnaren i petit-final går vidare till final. Världsmästaren vaskas fram genom tre korta race à 10 minuter i finalen.

Följ tävlingarna via internationella 49er förbundets webbsida och Facebook-sida.

Heja på våra seglare via teamens egna Facebook-sidor:

Wulff Ruskola Team Audi

Sailing Team Silén

(redigera)
Facebook YouTube
X